Share |

Asahi-juoksu

Kehitin asahi-kävelyn idean kymmenkunta vuotta sitten. Olen nyt jatkanut idean kehittelyä asahi-juoksuksi. Alla olevasta linkistä pääset pidempään artikkeliin, jossa kuvataan asahi-juoksun periaatteet tarkemmin. Tärkein anti, joka tähän konseptiin liittyy, on mielestäni tapa, miten voimmme harjoitella juoksemisen tekniikkaa kävelyssä ja sitten siirtyä siitä portaattomasti kohti juoksua. Juokseminen on korkeakynnyksellinen harjoitus. Normaali kokemus juoksun aloittamisesta on, että harrastaja törmää ikään kuin seinään. Juokseminen on aivan liian raskasta. Tämä johtuu alun liian kovasta vauhdista ja huonosta tekniikasta. Asahi-konseptissa lähdemme liikkeelle asahi-kävelystä, jossa opetellaan optimaalinen juoksutekniikka. Kävelystä voidaan sitten siirtyä, jos niin halutaan, kohti juoksua muuttamalla askelrytmiä. Rytmin nopeuttaminen tapahtuu täysin portaattomasti, jolloin vain huomataan että askeleesta on tullut juoksuaskel. Kun tähän siirrytään hitaasti, kynnys juoksuun siirtymisestä katoaa täysin.

Christopher McDougallin kirja Syntynyt juoksemaan synnytti Yhdysvalloissa paljasjalkajuosubuumin, joka on nyt leviämässä ympäri maailmaa. Myös asahijuoksussa juoksemme joko paljain jaloin tai kevytjalkineella. Kohta tämä buumi on Suomessa. Asahi-juoksun konsepti opettaa, miten tällaiseen leikittelevään juoksemisen tapaan on helppo siirytä vaikkapa kävelystä. Alla olevassa kuvassa näet omat lenkkitossuni, kolmen millimetrin nahasta valmistetut inkkarisandaalit. Syksyllä olen juossut japanilaisella jika-tabi -jalkineella, joka on ohutpohjainen kangaskenkä, eräänlainen sandaalikenkä. Jika-tabien talvitestit ovat kohta edessä.

Facebook päivityksistäni ja blogistani löydät paljon kuvausta asahi-juoksusta. Ks. uusin kirjani asahista: Asahi - tietoisen liikkeen taito. Kirjan viimenen luku käsittelee asahi-juoksua.

Asahi-kävelystä kohti asahi-juoksua.

Syvä-asahin kotisivut.

 

sandaalit1.jpg