Share |

Healthvision

Olen harrastanut monia liikuntamuotoja läpi elämäni. Aloitin karatesta, sitten seurasivat kiinalaiset taiji ja yi quan. Olen harjoittanut myös useita kiinalaisia terveysliikunnan muotoja, joita kutsutaan qi gongiksi. Kalliokiipeilyäkin harrastin intensiivisesti useita vuosia. Myös työssäni filosofina ja tukijana olen perehtynyt erityisesti ihmisen kehollisuuteen ja liikkeeseen ja liikunnan ja kehollisuuden filosofiaan, tanssinkin filosofiaan.

Viimeiset vuodet olen ollut erityisen kiinnostunut terveysliikunnasta ja sen filosofiasta. Länsimainen liikunta on urheilulähtöistä. Myös terveysliikunta lähtee urheilusta. Suomessakin alettiin puhua vasta 1960-luvulla kuntourheilusta, kun haluttiin korostaa urheilun terveydellisiä vaikutuksia. Urheilua ei kuitenkaan ole koskaan suunniteltu terveyden edistämisen kannalta. Länsimaisen urheilun lähtökohta on aina ollut kilpailu ja leikki. Tosiasiassa monet urheilulajit ovat epäterveellisiä, koska ne ovat niin yksipuolisia.

Kehitimme asahi-terveysliikuntamenetelmän, koska meillä oli visio siitä, mitä oikean terveysliikunnan tulisi olla. Asahi-projektissa oli mukana itseni lisäksi valmentaja Ilpo Jalamo, lääkäri Yrjö Mähönen ja Lauttasaaren liikuntakeskusen johtaja ja valmentaja Keijo Mikkonen. Asahi on ollut menestys. Edita julkaisi syksyllä 2007 kirjamme: Asahi - terveysliikuntaa kaikille. Olen jatkanut tätä projektia kehittelemällä ajatusta Syvä-asahista. Asahi-ohjaajakoulutukseni on nyt nelipäiväinen kokonaisuus, jonka lisäksi tarjoan kuusi asahia syventävää teemakoulutuspäivää. Tietoa Syvä-asahista löydät Syvä-asahin sivuilta, jotka löytyvät osoitteesta asahi-terveysliikunta.fi. Docendo julkaisi uuden asahi-kirjani Asahi - tietoisen liikkeen taito keväällä 2014. Uusin kirjani asahista Asahi - syväsukellus kehomieleen ilmestyy Docendolta 2016.

Omaan visiooni terveellisestä liikunnasta kuuluvat myös muut lajit. Opetin myös karatea, taijita ja yi quania. Nyt olen jättänyt näiden lajien opettamisen nuoremmille.

Erityisaluettani on myös kehotietoisuus ja sen harjoittaminen. Olen kehittämässä myös terveysliikuntamallia, eräänlaista uutta terveysliikunnan paradigmaa, jossa tietoisuustaidot nähdään osana hyvinvointiajattelua.

Koulutuksetjaapala2.jpg