Share |

Zen

Opettajani zenissä on Italiassa sijaitsevan Scaramuccian zen-luostarin johtaja Engaku Taino. Olen opiskellut Rinzai-koulun zeniä hänen johdollaan vuodesta 1984. Vuonna 1986 kutsuin hänet pitämään Suomeen zen-sesshinin, jolloin samalla Rinzai-zen rantatui virallisestikin Suomeen. Taino edustaa zen-linjaa, jossa fyysinen harjoitus nähdään olennaisena osana zenin tietä. Zenin ja erilaisten taitojen suhdetta olen käsitellyt useissa teksteissäni, erityisesti kirjassa Taidon filosofia - filosofin taito.

Zen on yhdenlaista käytännöllistä filosofiaa, elämäntaidon harjoittamista, jossa keskeistä on oman tietoisuuden harjoittaminen. Myös näitä harjoituksia olen kuvannut "Taidon filosofia" kirjassani. Zenissä ei kuitenkaan eroteta kehoa ja mieltä samoin kuin olemme lännessä tottuneet, vaan mielenkin harjoittaminen on aina samalla myös kehon harjoittamista ja päinvastoin. Zeniä voisikin kuvata kehomielen harjoitukseksi. Tällainen kokonaisvaltainen harjoitus avautuu aina myös etiikan ja estetiikan suuntaan. 

Sivuiltani kohdasta "luettavaa" löydät muutaman zeniä koskevan artikkelini sekä "Portiton portti" -koan kokoelman. Tietoisuustaito (mindfulness)-koulutukseni perustuu pääosin kokemukseeni zenistä.

Tietoisuustaidot

Koulutukset taino_01.jpg